Kalevala – epopee populară finlandeză

Această epopee este foarte interesantă, deoarece afli mai multe despre cultura finlandeză, afli că erau şi foarte iscusiţi pe vremea aceea. Această epopee e alcătuită din 50 de cânturi.

Personajul principal al acestui roman este Väinämöinen, la sfârşit povestea lui se va uni cu alte două poveşti, ale lui Ilmarinen şi Lemminkäinen. Väinämöinen este un cântăreţ, mag şi conducător al neamului său. În primele cânturi ni se arată naşterea lui, preocupările lui de agricultor, naşterea fiului său  şi sinuciderea soţiei lui. După toate acestea, el se duce în Pohja. Aici este rugat de Louhi, stăpâna Pohjei, dacă poate construi o moară magică numită Sampo.

Ilmarinen este un vestit faur care este solicitat de Väinämöinen să-i construiască o moară magică numită Sampo. Acesta reuşeşte să-l construiască, iar Louhi intră în posesia morii magice.

Lemminkäinen este un erou care o răpeşte pe fata de care e îndrăgostit, dar e mâhnit de caracterul uşuratic al ei şi duce în Pohja să ceară mâna fetei lui Louhi. Louhi îl pune la mai multe încercări, ca de exemplu prinderea elanului lui Hiisi(spirit rău, diavol). Lemminkäinen moare în timp ce încerca să prindă o lebădă de pe fluviul din Tuonela(împărăţia morţilor). Mama lui care află de moartea lui, după ce-i adună oasele şi le unge cu alifii miraculoase îl învie.

Ilmarinen şi Väinämöinen se duc să o peţească pe fica lui Louhi. Fata îl preferă pe faur pe când Louhi îl preferă pe cântăreţ. Louhi consimte să-şi dea fica lui Ilmarinen după ce l-a supus la multe încercări. Väinämöinen uită de supărare şi va cânta la nunta lui. Lemminkäinen nu este invitat la petrecerea ca să se evite eventuale certuri. Petrecerea continuă la casa fierarului.

Lemminkäinen porneşte spre Pohja ca să se răzbune, acesta îl provoacă pe stăpânul Pohjei la duel şi-l ucide. El fuge şi se ascunde într-o insulă. Acesta se îndreaptă cu tovarăşul său Tiera spre Pohja să se răzbune pentru că, în lipsa lui, oamenii Phojei îi distruseseră locuinţa, dar Frigul trimis de Louhi îi opreşte înaintarea.

Ilmarinen îl cumpără pe ca rob pe Kullervo care îi ucide soţia. Ilmarinen făureşte în amintirea ei o femeie de aur, dar este nemulţumit. Acesta se duce în Pohja şi răpeşte o fată, dar pentru că e infidelă o va transforma în pescăruş.

Väinämöinen iniţiază o expediţie de răpire a Sampoului, acestuia i se alătură Ilmarinen şi Lemminkäinen şi pleacă pe mare spre Pohja. Magul propune stăpânei Louhi să împartă moara, dar fiind refuzat răpeşte Sampoul. Corabia care transporta Sampoul a fost ajuns de Louhi. Cei trei se luptă cu vrăjitoarea şi astfel se sfarmă Sampoul şi cade în valuri. Louhi ascunde soarele şi luna, dar aflând că se pregătesc arme pentru distrugerea ei eliberează astrele.

În ultimul cânt, Väinämöinen apare ca judecător, având să pronunţe o sentinţă nedreaptă asupra unui copil. Copilul îi răspunde vădind o superioritate reală, o notă mai umană, o înţelegere mai profundă a lucrurilor. Ruşinat bătrânul cântăreţ se va retrage dintre oameni, nu fără a rosti un ultim cântec de regret, dar şi de nădejde.

Bye-Bye

 

Reclame

One response to “Kalevala – epopee populară finlandeză

  1. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s