Ionel Teodoreanu – La Medeleni

La Medeleni de Ionel Teodoreanu cuprinde trei volume. În fiecare volum observăm evoluţia personajelor. Aceste trei romane sunt foarte interesante deoarece în fiecare volum citit observi o anumită schimbare a gândirii a fiecărui personaj.

În primul volum ne este prezentată copilăria personajelor principale: Olguţa, Dan şi Monica la Medeleni. Între Dan şi Olguţa întotdeauna există o confruntare. Dan nu o prea agrează pe Olguţa pentru că e fată şi pentru că e şmecheră şi deşteaptă. Monica este o fată adoptată de părinţii celor doi copii. Când soseşte Monica, Olguţa o ia sub aripa ei protectoare ca s-o înveţe tot ce trebuie să ştie. De la o ceartă cu Dănuţ, Monica, îi face c adou păpuşa ei, dar ea nu i-l dă direct ci î-l ascunde sub pernă. Când Dănuţ găseşte păpuşa acesta îi taie părul şi desenează pe chipul ei. Când soseşte unchiul lor, acesta are o propunere, aceea de a-l lua pe Dănuţ să studieze în Bucureşti şi să facă excursii în străinătate. Părinţii cu greu acceptă această propunere, dar totuşi acceptă.

În al doilea volum copii deja termină liceul. Acţiunea primei părţi se petrece în Bucureşti unde stă Dănuţ. Aflăm de idila lui cu o fată şi că Monica încă îl iubeşte şi că îi trimitea scrisori. Aflăm şi ce prieteni avea Dănuţ. Acesta avea un prieten numit Mircea pe care Olguţa l-a poreclit Hardmuth şi aşa Mircea vrea să o cunoască pe Olga. După bacalaureat cei doi se decid să se ducă la Medeleni ca Dănuţ să-şi vadă familia. Când ajung la Medeleni, aceştia sunt aşteptaţi cu mare fast. Reîntâlnirea dintre Monica şi Dănuţ e una memorabilă iar cunoaşterea Olguţei de către Mircea e de neuitat. Tot în al doilea volum aflăm de aventurile lui Dănuţ la soţia unui pictor ca să citească cărţile acestuia. Dănuţ devenind izolat în lumea cărţilor. În acest volum Olguţa se îndrăgosteşte de Vania, care e un unchi de-al ei.

În al treilea volum deja cei trei copii sunt adulţi. Dănuţ e avocat şi e căsătorit cu Monica, iar Olguţa încă e îndrăgostită de Vania care e pe mare mai tot anul. Aflăm că Olguţa are cancer, iar aceasta moare şi Monica are sarcina de a se duce să-l întâlnească pe Vania şi să-i dea o scrisoare, dar Vania nu vine şi scrisoarea e luată de vânt. La sfârşitul romanului cei doi, Monica şi Dănuţ ,se întorc în casa părintească.

Acest roman este un clasic şi ar trebui să-l aveţi în bibliotecă şi este o lectură plăcută.

Bye-Bye

Reclame

4 responses to “Ionel Teodoreanu – La Medeleni

  1. eee un rezumat ff bun si ff scurt si la obiect ma ajutat ff moooolt mersii moooolt sa mai faceti asemenea rezumate pwp ionela

  2. multumesc mult sper sa iau un 10 la romana 😀 e foarte bun rezumatu

  3. balaci alexia diana

    da e destul de bun drar nu.l putem numi rezumat pt. ca nu spune detaliat .ne precizeaza etapele vol .: D

  4. e foarte tare….sper sa ia un 10 la romana:d:p

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s