Sir Arthur Conan Doyle – Memoriile lui Sherlock Holmes

Un coleg care e înnebunit după Sherlock mi-a împrumutat această carte ca să văd cât de tare e Sherlock şi că Poirot nu se compară cu el. După părerea mea tot Poirot e cel mai bun.

Fir-de-Argint

Holmes se duce la King’s Pyland ca să ancheteze moartea lui John Straker şi dispariţia calului de curse Fir-de-Argint. Holmes îi povesteşte lui Watson datele problemei povestindu-i cum în seara catastrofei servitoarea s-a dus la grajduri ca să ducă mâncare grăjdarului. Servitoarea fu oprită pe drum de un bărbat care zicea că va primi bani mulţi. Ea se duce la grăjdar şi în timp ce-i povestea ce i se întâmplase acel bărbat apăru din nou. Grăjdarul supărat de ce zise bărbatul se duce după el. Cei doi interoghează oamenii de pe acolo aflând unde se afla Fir-de-Argint dar nu spun nimănui. În cursa de cai care va urma se hotărăşte ca Fir-de-Argint să rămână pe listă. În ziua cursei Fir-de-Argint apare doar că sub altă formă iar după aceea Holmes le explică tuturor ce s-a întâmplat.

Faţa Galbenă

Un bărbat îl caută pe Holmes spunându-i că are probleme cu soţia şi că are nevoie de ajutorul lui. El îi povesteşte cum soţia lui a fost căsătorită cu un american care a murit. După ce ei doi s-au căsătorit s-au mutat aproape de oraş. De curând soţia lui are o taină faţă de el. El o găseşte sculându-se noaptea şi plecând, o găseşte ieşind din casa de alături unde când a vrut să îşi salute vecinii o servitoare urâcioasă i-a răspuns. După aceea femeia promite că nu se va mai duce la casa de lângă ei doar că şi el trebuia să stea departe de acea casă şi să nu intre în ea. De multe ori bărbatul vedea o figură la geamul de deasupra, el îşi încalcă promisiunea şi intră în casă. Casa era goală doar camera unde vedea figura era imobilată şi în ea aflându-se un portret cu soţia sa făcut acum trei luni. Holmes îi spune să mai studieze fereastra iar dacă se află ceva înăuntru să-i cheme şi dacă nu, vor veni după ziua acea să discute cu el. Până la urmă se află că în casă chiar trăieşte cineva iar misterul este rezolvat. Menţionez că Sherlock a dedus greşit.

Funcţionarul comercial

Sherlock se duce la Watson acasă şi îl întreabă dacă ar dori să vină cu el să rezolve un caz la Birmingham. În timp ce se ducea la gară, domnul Hall Pycroft îi spuse detaliile. Hall era şomer şi nu-şi găsea deloc de muncă. Într-o zi îşi găseşte de muncă al firma lui Mawson şi William’s. După câteva zile este căutat de Arthur Pinner care îi oferă un loc de muncă mai bun în Birmingham. Şeful acelei, Harry Pinner,  îi cere să lucreze foarte mult. Într-o zi Hall observă că amândoi au dinţi de aur identici şi crede că amândoi sunt una şi aceiaşi persoană şi crede că Sherlock poate să rezolve acest mister. Sherlock şi Watson se vor întâlni cu domnul Arthur Harry Pinner ca doi prieteni şomeri ai lui Hall. Când ajung acolo îl găsesc pe Pinner alb la faţă, se scuză şi se duce în cealaltă cameră unde încearcă să se sinucidă. Holmes se uită în ziar şi află de ce vroia să se sinucidă.

Vasul Gloria Scott

Acesta este primul caz al lui Holmes. Acţiunea începe cu Watson citind un bilet fără sens. Sherlock îi spune că acesta a fost primul lui caz şi începe să-i povestească. Când Sherlock era la facultate, şi-a făcut un prieten. Prietenul lui la dus într-o zi la el acasă. Holmes i-a zis tatălui prietenului său ce crede/deduce despre el, aceste, tatăl, rămânând mască. O dată când cei trei îşi făceau siesta, apare un marinar, Hudson, care spune că este un coleg de-al  tatălui. Cu acest Hudson au început multe nenorociri, ceea ce nu erau bune deoarece tatăl prietenului era bolnav cu inima. Într-o bună zi, marinarul, pleacă la alt prieten. Acel prieten îi trimite un mesaj tatălui iar acest face un mic atac de cord. Prietenul îi spune lui Holmes că tatăl lui ar putea muri şi se duce după Sherlock. Când cei doi prieteni ajung acasă, tatăl era deja mort. Un singur mesaj i-a lăsat fiului, acela era faptul că hârtiile erau într-un dulap. Acele hârtii conţineau rezolvarea anchetei, primul caz al lui Sherlock.

Ritualul Musgrave

Într-o zi Sherlock îi arată lui Watson un cufăr în care se aflau mai multe cazuri rezolvate şi nerezolvate ale lui Holmes. Holmes alege unul care era legat de Ritualul Musgrave. Holmes începe să-i povestească cum un prieten, Reginald Musgrave, s-a dus la el să-l ajute cu ceva. El îi povesteşte cum a găsit un servitor de-al său uitându-se în documentele lui şi cum a dispărut brusc după ce lş-a rugat să părăsească casă fără să-şi ia obiectele, Se ştia că servitorul era un fustangiu având multe relaţii cu femeile. O altă servitoare de-a lui Reginald a înnebunit după ce a aflat că servitorul a murit. Din păcate şi această fată a dispărut şi Holmes şi-a dat seama că acel document era cheia cazului. Şi aşa a rezolvat încă un caz Holmes, doar că nu se ştie unde a dispărut fata.

Proprietarii din Reigate

Watson îi propune lui Sherlock să se ducă la ţară pentru că Holmes ar fi avut nevoie de recuperare. Ei se duc în Reigate la un prieten de-al lui Watson. Ei află că s-a produs un furt la o casă a unui om bogat. Hoţii au furat doar lucruri ciudate şi neînsemnate. După acea la casa unui alt om bogat, care era în certuri cu persoana furată, a fost omorât vizitul.Sherlock s-a dus la acea casă să investigheze, şi prin metode considerate de cei din jurul lui ciudate a elucidat cazul.

Povestea cocoşatului

Într-o seară Holmes se duce la Watson acasă şi îl roagă să meargă cu el la Aldershot ca să investigheze un caz. Holmes îi povesteşte detaliile. E vorba despre un veteran de război care s-a căsătorit cu cea mai frumoasă femeie din regiment. Mariajul lor este fericit până într-un anumit punct când într-o seară s-au certat. Servitorii lor i-au auzit iar a doua zi l-au găsit pe bărbat mort şi pe femeie leşinată. Holmes apare şi află multe chestiuni despre acest caz printre acestea se numără apariţia unui vechi prieten al celor doi soţi. Holmes şi Watson îl găsesc, îl interoghează şi cazul e rezolvat.

Bolnavul internat la domiciliu

Un medic îl vizitează pe Holmes ca să-l ajute cu o chestiune. Medicul îi povesteşte cum şi-a început cariera şi cum a fost găsit de domnul Blessington care îi oferă un loc de muncă dar în schimb trebuia să-i dea trei sferturi din câştig. Într-o zi apare un aristocrat rus şi fiul său care vor o consultaţie pentru aristocrat. La prima consultaţie cei doi dispar brusc dar revin pentru a-şi cere scuze şi să îl consulte din nou. Domnul Blessington observă că cineva i-a intrat în cameră, acesta înnebunind de frică. Când ajung Holmes şi watson acolo, Blessington refuză să le dea mai multe detalii decât despre lada neagră, cel mai preţios lucru al său. În a doua zi, dis-de-dimineaţă Holmes şi Watson află că Blessington s-a sinucis spânzurându-se. Însă Holmes analizează fiecare indiciu şi rezolvă cazul.

Interpretul grec

Într-o zi, Holmes începe să-i povestească lui Watson despre fratele său care este mai bun la observaţii si deducţii. Cei doi se duc să-l viziteze. Fratele lui Holmes, Mycroft, le face cunoştinţă cu domnul Melas, tălmaci grec, care ar dori să îl roage ceva pe Sherlock Holmes. Melas spune că a fost contactat de un domn Latimer care l-a luat cu el undeva. Geamurile trăsurii fiind acoperite, grecul nu ştia unde merge. Cei doi ajung la casa cu pricina unde un bătrânel îl pune pe grec să-l interogheze pe un alt grec care nu ştia engleză. Melas îi adresează propoziţii scurte dar până când să afle adevărul în camera prost luminată intră o femeie, iar pe melas îl ameninţă cu moartea dacă va spune ceva cuiva. Mycroft dă un anunţ în ziar în legătură cu cei doi greci. Melas este din nou răpit şi cu ajutorul unui om care a răspuns la anunţ l-au putut salva pe Melas de la moarte. Cei trei indivizi, Latimer, bătrânul şi fata, au dispărut iar un ziar spune că aceştia s-au ucis între ei undeva în Ungaria.

Tratatul naval

Un prieten de-al lui Watson, Phelps, îi trimite o scrisoare în care îl roagă să vină cu Sherlock la el.  El le povesteşte cum unchiul lui i-a dat un tratat pe care a trebuit să-l copieze. Phelps iese din birou şi când se întoarce vede că lipseşte documentul original. El şi cu îngrijitorul ies în stradă şi întreabă un poliţist dacă a văzut pe cineva. Poliţistul a văzut doar o femeie, care era soţia îngrijitorului. Sherlock are de verificat şapte indicii. Sherlock face mai multe interpretări asupar cazului şi îi roagă pe Watson şi pe Phelps să se întoarcă la Londra, casa lui Phelps fiind la ţară. În dimineaţa următoare Holmes se întoarce cu mâna bandajată şi cu tratatul. După ce Phelps se linişteşte Sherlock le spune cum a rezolvat cazul.

Ultimul caz

Timp de trei luni Sherlock pleacă într-un caz, dar într-o zi apare la uşa lui Watson. Holmes îi povesteşte prin câte a trecut şi că şi-a găsit inamicul. Un bărbat la fel de deştept ca el pe nume Moriarty. El îi povesteşte toate detaliile şi îl roagă, dacă poate, să vină cu el într-o călătorie pe continent. Holmes îi dă indicaţiile cu privire la bagaje şi a doua zi se vor întâlni în vagonul trenului care-i va duce departe. În acea noapte casa lui Holmes este arsă de oamenii lui Moriarty. Ei ajung în Elveţia şi făcând o plimbare Watson primeşte o scrisoare falsă de la un băiat de la hotelul unde erau cazaţi. În scrisoare Watson era rugat să se întoarcă la hotel ca să trateze pe cineva care nu accepta un medic elveţian. Holme sîi spune să se întoarcă singur şi că va ajunge şi el acolo. Când Watson află că nu e nimeni bolnav se întoarce înapoi în pădure şi după ce a urcat pe o stâncă observă că a avut loc o bătălie şi că cei doi, Moriarty şi Sherlock au căzut în vale şi au murit.

Bye-Bye

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s