Agatha Christie – Moarte pe Nil, Doamna McGinty a murit, Cei cinci purcelusi

Moarte pe Nil, Doamna McGinty a murit, Cei cinci purcelusi

După o lungă pauză vă ofer o surpriză triplă de Agatha Christie. Distracţie cu Poirot.

Moarte pe Nil

Linnet Ridgeway este o tânără domnişoară care se căsătoreşte cu iubitul prietenei sale, Jaqueline, care o să-i urmărească pe cei doi într-o excursie pe Nil. Poirot se întâlneşte cu Linnet şi Simon Doyle într-o excursie în Egipt. Jaqueline are o mică discuţie cu Poirot în care îi spune că şi-ar dori s-o împuşte pe Linnet. Într-o zi se organizează o excursie pe Nil în care vin mulţi oamenii care vor fi suspecţi posibili. Printre ei se numără două famili, una este formată dintr o mamă şi un băiat iar cealalta dintr-o mamă şi o fică. Pe vas mai este şi un doctor, un arheolog, încă o familie, o mătuşă, o verişoară şi servitoarea. Într-o seară Jaqueline îl împuşcă pe Simon în picior, iar în acea noapte Linnet este omorâtă. Criminalul a fost şantajat de servitoarea lui Linnet şi aceasta şi-a găsit sfârşitul înjunghiată cu un bisturiu. Încă o victimă este împuşcată, aceasta ştiind cine a ieşit din cabina lui Linnet în acea noapte. După multe confuzii şi interoghatorii Poirot prinde doi iepuri dintr-o dată, un falsificator de bijuterii şi criminalul care a avut şi un complice.

Doamna McGinty a murit

Într-un orăşel se petrece o crimă. O femeie în vârstă este lovită în ceafă cu un fel de topor şi i s-au furat 30 de lire. Cel care este acuzat era cel care stătea în chirie la ea, James Bentley. Un comisar vine la Poirot şi îl roagă să mai ancheteze cazul pentru că el este convins că nu tânărul care stătea în chirie a comis crima. Poirot se duce în sătucul unde s-a comis crima la un hotel nu prea primitor. Poirot anchetează şi investighează şi până la urmă găseşte un indiciu ce le-a scăpat tuturor, faptul că doamna McGinty a pus deoparte un articol dintr-un ziar despre patru femei de care nu se mai ştie nimic de foarte mulţi ani. Porot interoghează fiecare persoană de la casele unde a lucrat McGinty. În aşteptarea trenului Poirot este împins în faţa trenului, dar planul omului nu-i reuşise. Una dintre familii organizează o petrecere în cinstea lui Poirot şi a unei scriitoare. Poirot le arată doamnelor pozele, o doamna recunoscând o poză. În final acea doamnă este ucisă şi cel mai rău lucru este că ea nu i-a spus lui Poirot ce descoperise. Poirot îi cere ajutorul lui Maude Williams care se oferă să fie menajeră la o casă din sat. Maude nu găseşte mai nimic dar Poirot află multe şi prin felulul lui miraculos află cine e criminalul.

Cei cinci purceluşi

Carla Lemerchant îl roagă pe Poirot să rezolve o crimă veche de 16 ani, în care tatăl ei, Amyas Crale, este otrăvit iar vinovatul este mama ei, care i-a lăsat un bilet în care spune că e nevinovată iar Carla vrea să ştie adevărul deoarece vrea să se căsătorească. Poirot vorbeşte cu oamenii apărării află mai multe despre fiecare persoană: Philip Blake, prietenul cel mai bun al lui Amyas, Meredith Blake, sora mamei lui Carla, Angela Warren, guvernanta, cecilia Williams şi Elsa Greer. Elsa Greer este domnişoara pe care Amyas o picta, domnul Crale fiind un pictor, şi cei doi au decis să se căsătorească. Desigur, Caroline, mama Carlei,  află din gura Elsei că cei doi se vor căsători, iar lumea a crezut-o vinovată tocmai din cauza asta. L-a omorât pe Amyas pentru că vroia să se mărite cu alta. Poirot vorbeşte cu fiecare în parte şi îi roagă să-i scrie o scrisoare în care să-i relateze ce se întâmplase atunci, acum 16 ani. Poirot citeşte toate scrisorile după care se întâlnesc cu toţii la casa domnului Meredith Blake. Poirot le spune că micuţa Angela, pe atunci era mică, l-ar fi otrăvit pe Amyas, dar nu era acesta, adevărul. Adevărul a fost aflat şi înafară de criminal şi Poirot nimeni, şi cititorul, nimeni nu va ştii cine e acela.

P.S. la Cei cinci purceluşi:  La un moment dat eram sigur că Angela o făcuse, erau prea multe probe împotriva ei în scrisori.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s