Notre-Dame de Paris de Victor Hugo

Am inceput sa citesc ” Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo. Initiativa mea este aceea de a va scrie ceva despre aceasta carte. Ea este impartita in 11 carti. Dupa ce termin prima carte o sa scriu un mic comentariu 😉 Inca nu l-am terminat 😉 acesta este doar un mic preview pentru voi. Daca o sa va placa cum descriu aceasta minunata carte scrisa de un mare autor francez sper ca si voi sa o cititi.

Descriere:  Notre-Dame de Paris         Victor Hugo    pag: 576

Inainte de Frumoasa si Bestia au fost Esmeralda si Quasimodo, tiganca si cocosatul de la Notre Dame de Paris, care si-au trait drama in catedrala ce ascunde sub zidurile-i groase, in odai ferite de lumina divina ce se strecoara prin vitraliile frumos colorate, secrete nebanuite. Frumoasa tiganca, naiva si exotica, este dorita si disputata deopotriva de preoti, nobili si muritori de rand, care nu pot sau nu au curajul sa-si recunoasca pasiunea. Si, ca o jucarie care se strica atunci cand este disputata de prea multi copii, Esmeralda este victima care plateste cu viata pacatul de a-i fi fermecat pe cei din jur, Iar Quasimodo nu se transforma in printul din povesti, ci paraseste de bunavoie o viata care i-a oferit prea putine clipe de fericire.

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Victor Hugo :

 1. Romanul Notre-Dame de Paris, cunoscut in literatura si cu titlul de Cocosatul de la Notre Dame, este povestea cu cele mai dese adaptari TV si cinematografice.
 2. Romanul Notre Dame de Paris a salvat catedrala. Dupa ce au citit cartea, mii de turisti din lumea intreaga au venit sa viziteze celebra catedrala. Multi au fost insa dezamagiti de starea avansata de degradae a cladirii, motiv pentru care autoritatile au inceput programul de restaurare, care a durat 19 ani.
 3. A fost nevoit sa traiasca in exil timp de 19 ani, in timpul domniei lui Napoleon al II-lea.
 4. Actrita Juliette Drouet i-a devenit amanta dupa ce a jucat in una din piesele lui, ramanand alaturi de scriitor pana la sfarsitul vietii. Relatia lor a fost acceptata chiar si de sotia autorului, Juliette fiind tratata ca un membru al familiei.
 5. A fost nevoie de 17 ani pentru ca Hugo sa realilizeze cea mai complexa lucrare a sa, Mizerabilii.
 6. Datorita influentei politice pe care o avea, a convins guvernul Reginei Victoria sa gratieze niste irlandezi condamnati pentru acte teroriste.
 7. Victor Hugo a reusit sa influenteze abolirea pedepsei capitale in Geneva, Portugalia si Columbia.
 8. La implinirea varstei de 80 de ani, parizienii l-au celebrat pe Hugo cu fastul destinat unui rege, cu parade intinse de0a lungul marilor bulevarde din centrul Parisului.
 9. Hugo a fost cel putin la fel de prolific in domeniul  artelot vizuale, ca si in literatura.A facut peste 4000 de desene, mare parte expuse in Casa Victor Hugo de la Paris.
 10. La Moartea fiilor sai, Victor Hugo a insistat ca acestia sa fie ingropati fara cruce sau preot. A facut aceleasi stipulari in testamentul sau, in legatura cu moartea si funerariile sale.

In curand un mic comentariu despre prima carte din roman impartita in 6 capitole:

 1. Sala Mare
 2. Pierre Gringoire
 3. Domnul cardinal
 4. Jupan Jacques Coppenole
 5. Quasimodo
 6. Esmeralda

La buna vedere! 😀

Actualizat: După cum se vede acest articol a fost actualizat deoarece am făcut un asemenea lucru şi cu Romanele Mesei Rotunde şi cum am zis am să fac şi despre acest minunat roman.

Această carte este frumoasă deşi în unele momente te poţi plictisi de moarte!! De aceea am citit şi o carte de Agatha Chistie şi de aceea a mers aşa de greu din decembrie până în aprilie sau mai. Aşa că citiţi mai sus despre carte şi dacă aveţi nervi ca să citiţi aşa ceva v-o recomand deşi cred că av trebui să o citiţi odată ş-o dată.

Gata criticile negative! E timpul pentru criticile bune. Celor sadici şi morbizi cu siguranţă le-ar plăcea partea în care mor toţi 😀

Victor Hugo a reuşit cu această carte să îi farmece pe toţi şi toate. Sentimentele de dragoste dintre Quasi şi Esmeralda sunt foarte puternice şi sper că şi vouă să vă placă.

Bye-Bye

Reclame

6 responses to “Notre-Dame de Paris de Victor Hugo

 1. fain:>si aici o sa mai las unu…cand o sa citesc tot…am citi pe bucatzele;;);))scz:|:*

 2. nu-i nik 😉

 3. gata..am citit…e super interesant..pe bune…sper sa ma crezi:)))pe cuvant de cercetash:))):P:))

 4. kam neordonat……da merge pentru cei ce nu doresc sasi piarda timpul

 5. Multumesc mult, am economisit mult timp inainte de examen, sper cindva sa reushesc s/al citesc in intregime.

 6. am citit si eu asta vara aceasta carte….sincer ma farapat insai ideie pe care nia adus-o autorul…dar la drept vorbind serios de plictisesti cind citesti unele capitole care nici nu se refere la ideia precedenta…deordonat este chiar slab spus…in fine cine are mult timp poftim recomand si eu cartea..am citit-o timp de patru zile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s